آموزش حذف ویروس از موبایل یا تبلت های اندرویدی
آموزش حذف ویروس از موبایل یا تبلتهای اندرویدی
متاسفانه دستگاههای هوشمند اندرویدی هم میتوانند به ویروس، بدافزار و ابزارهای مخرب این چنینی آلوده شوند. این بدافزارها و ویروسها میتوانند رویکردهای مختلفی داشته و به شکلهای خاصی در عملکرد دستگاه اختلال ایجاد کنند. به عنوان مثال یک ویروس یا بدافزار معمولی میتواند با اجرا شدن اتوماتیک در پس زمینه دستگاه میزان مصرف انرژی باتری آن را افزایش دهد. ویروسها و بدافزارهای اندرویدی با اهداف بزرگتری نیز طراحی میشوند که در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با آنها ارائه خواهیم کرد.
به طور کلی ویروسها و بدافزارهای اندرویدی از طریق نصب اپلیکیشنها وارد دستگاه میشوند. برخلاف تصور اغلب کاربران، ویروسی شدن یک دستگاه اندرویدی میتواند پیامدهای جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. متاسفانه با گسترش کاراییهای سیستم عامل اندروید، بسیاری از افراد سودجو و هکرها سعی داشتهاند که این محصولات را مورد هدف قرار دهند. به عنوان مثال تا چند سال پیش کمتر کسی با استفاده از گوشی یا تبلت اندرویدی خود به خرید آنلاین میپرداخت، اما هم اکنون در هر 24 ساعت تعداد بسیار زیادی خرید اینترنتی با استفاده از این محصولات انجام میشود. بنابراین جای تعجبی وجود ندارد که هکرها و افراد سودجو به جای تمرکز بر روی سیستم عامل ویندوز به سمت سیستم عامل اندروید گرایش پیدا کرده باشند.
یکی از ویروسهایی که چندی پیش در بسیاری از دستگاههای اندرویدی نفوذ کرد، ویروس “Gunpoder” بود. این ویروس از طریق یک شبیهسازی بازیهای نینتندو وارد دستگاههای اندرویدی شده بود. این ویروس به اطلاعات پرداخت دستگاههای اندرویدی دسترسی پیدا میکرد، اما خوشبختانه خیلی زود منحل شد. ویروس Mazar هم یکی از تازهترین ویروسهایی محسوب میشود که به تازگی در دستگاههای اندرویدی مشاهده شده و ظاهرا منبع انتشار آن کشور دانمارک بوده است. به طور کلی هم اکنون ویروسها و بدافزاری مخربی برای سیستم عامل اندروید توسعه داده شدهاند که باید در قبال آنها آگاهی لازم را داشته باشیم. اما چگونه باید از دستگاه خود در قبال ویروسی شدن محافظت به عمل آوریم؟
چگونه از ویروس شدن دستگاه اندرویدی خود جلوگیری کنیم؟
در مرحله اول باید بدانید که اپلیکیشنهایی که از سوی منابع غیررسمی ارائه میشوند، میتوانند مخرب باشند. فروشگاه گوگل پلی (Google Play Store) تنها فروشگاه رسمی اپلیکیشنهای اندرویدی محسوب میشود که تمامی اپلیکیشنهای ارائه شده در آن باید از فیلترهای خاصی عبور کرده و تایید شوند. بنابراین اگر قصد دانلود و نصب یک اپلیکیشن اندرویدی را دارید، تنها از طریق فروشگاه گوگل پلی این عمل را انجام دهید و از سایر منابع موجود به منظور دانلود و نصب اپلیکیشنها استفاده نکنید.
مسئله دوم مربوط به بررسی دسترسیها یا اصطلاحا “Permissions” اپلیکیشنها میشود. پیش از نصب هر اپلیکیشن حتما به دسترسیهای آن توجه کنید. به عنوان مثال اپلیکیشنی که چراغ فلش LED دستگاهتان را مانند چراغ قوه روشن میکند نیازی به دسترسی به لیست مخاطبین دستگاه ندارد. بنابراین همواره لیست دسترسیهای اپلیکیشنها را پیش از نصب بررسی نمایید و از نصب موارد مشکوک در دستگاهتان جلوگیری به عمل آورید.
استفاده از اپلیکیشنهای آنتیویروس اندرویدی هم میتواند موثر واقع شود. هم اکنون آنتیویروسهای اندرویدی متعددی موجود هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید. اغلب این آنتیویروسها به طور رایگان در اختیار کاربران قرار داده میشوند. آنتیویروسهایی نظیر 360 Mobile Security، Avast و Lookout چند نمونه از این آنتیویروسها به شمار میروند. اما اگر بنا به هر دلیلی دستگاه اندرویدی شما به ویروس یا بدافزار آلوده شد باید چه کار کنید؟
حذف ویروس در دستگاههای اندرویدی
به منظور حذف ویروس در دستگاههای هوشمند اندرویدی باید ابتدا وارد وضعیت “سیف مد” یا همان “Safe Mode” شوید. ورود به این بخش سبب میشود تا اپلیکیشنهای سوم شخص نصب شده بر روی دستگاهتان قابل اجرا نباشند. بنابراین در این وضعیت اپلیکیشنهای مخرب حامل ویروس یا بدافزار نیز قدرت اجرا نخواهند داشت. به منظور ورود به وضعیت “سیف مد” در اغلب محصولات اندرویدی باید به منوی خاموش کردن یا “Power Off” دستگاه مراجعه کرده و انگشت خود را بر روی گزینه “Power Off” نگه دارید. در این شرایط گزینهای با عنوان “Safe Mode” در لیست موجود ارائه میشود.
گزینه “Safe Mode” را انتخاب کنید تا دستگاهتان ریستارت شده و در وضعیت مذکور اجرا شود دقت داشته باشید که ممکن است در برخی از محصولات اندرویدی ورود به بخش “سیف مد” به شیوه دیگری انجام شود. به منظور کسب اطلاعات دقیقتر در رابطه با این موضوع و نحوه ورود به این بخش در دستگاه اندرویدی شما با کارشناسان موبایل کمک تماس حاصل کرده و از آنها راهنمایی بخواهید. هنگامی که دستگاه اندرویدیتان در وضعیت “سیف مد” اجرا میشود، عبارت “Safe Mode” در گوشهای از نمایشگر قابل مشاهده خواهد بود.
حال باید وارد بخش تنظیمات یا همان “Settings” دستگاه اندرویدی خود شوید. سپس گزینه “Apps” را انتخاب کرده و به تب با عنوان “Downloaded” مراجعه کنید. در این قسمت لیستی از اپلیکیشنهای دانلود شده توسط شما نمایان میشود. در این لیست به دنبال نام ویروس یا بدافزار خاصی باشید. اگر نمیدانید که دستگاهتان به چه ویروسی آلوده شده، در لیست اپلیکیشنهای موجود به دنبال نام یک اپلیکیشن یا عامل نفوذی عجیب باشید. پس از شناسایی این عامل آن را انتخاب کنید.
حال میتوانید با استفاده از گزینه “Uninstall” اپلیکیشن یا بدافزار مورد نظر را از دستگاه خود حذف کنید. با حذف اپلیکیشن یا بدافزار مورد نظر دیگر مشکل مربوط به آن برطرف میشود و دستگاه اندرویدی شما وضعیت پایداری پیدا میکند. ممکن است در برخی از اپلیکیشنهای آلوده به ویروس یا عاملهای مخرب، گزینه “Uninstall” غیرفعال باشد. در این شرایط عامل مورد نظر از دسترسی “Administrator” استفاده کرده است. اگر گزینه “Uninstall” عامل مورد نظرتان غیرفعال بود باید به بخش تنظیمات و سپس “Security” دستگاه خود مراجعه کرده و گزینه “Device Administrator” را انتخاب کنید. در این بخش لیستی از اپلیکیشنهای با دسترسی “Administrator” ارائه شده است. نام عامل مخبر مورد نظرتان هم در این لیست واقع شده است. آن را پیدا کرده و تیک مربوط به آ را غیرفعال کنید.
حال مجددا به لیست اپلیکیشنها و تب “Downloaded” مراجعه کرده و بدافزار یا عامل مورد نظرتان را انتخاب کنید. مشاهده خواهید کرد که گزینه “Uninstall” قابل استفاده میشود. این گزین را انتخاب کنید تا اپلیکیشن مخرب مورد نظر از حافظه دستگاه حذف شود. حال گوشی هوشمند یا تبلت اندروید خود را ریستارت کنید و حتما یک اپلیکیشن آنتیویروس کارآمد را بر روی دستگاه نصب نمایید. دقت داشته باشید که فکتوری ریست (Factory Reset) محصولات اندرویدی هم منجر به از بین رفتن ویروسها و بدافزارهای موجود در آن میشود. بنابراین این گزینه را هم به عنوان آخرین گزینه موجود در نظر داشته باشید.
آموزش بررسی برنامههای اندروید برای یافتن ویروس
بعضی برنامهها با وجود اینکه خودمان آنها را نصب میکنیم، دارای ویروس هستند. پس بهتر است جهت امنیت یک برنامه آنتی ویروس برای اسکن برنامهها جهت اطمینان از ویروسی نبودن آنها روی موبایل یا تبلت اندروید نصب کرد.
برنامههای آنتی ویروس بسیار زیادی برای اندروید در فروشگاههای نرمافزاری مثل گوگل پلی یافت میشود که آنتی ویروس پیشنهادی ما Lookout Security است. این آنتی ویروس را دانلود و روی موبایل اندروید خود نصب کنید. برای دانلود برنامه Lookout Security میتوانید از انتهای همین مطلب و از باکس دانلود، اقدام به دانلود نمایید.
پس از راهاندازی اولیه، خود برنامه به طور خودکار تمام برنامههای موجود روی موبایل یا تبلت اندروید شما را اسکن خواهد کرد تا از عدم وجود ویروس اطمینان پیدا کند. برنامههایی که از این پس نصب خواهید کرد نیز در هنگام نصب توسط این آنتی ویروس بررسی خواهند شد. همچنین هر چند وقت یک بار میتوانید جهت احتیاط برنامه را اجرا کرده و به طور دستی دستور اسکن برنامهها را بدهید.
- لینک منبع
تاریخ: شنبه , 25 آذر 1402 (08:32)
- گزارش تخلف مطلب